Zemiakový šalát s jabĺčkom a avokádom

27.12.2016

Majonézový šalát so sterilizovanou zeleninou zaváňa tradíciou a nostalgiou. Rada sa ním dám ponúknuť u rodičov a známych. Chutí skvele, v každej rodine inak. Priznám sa však, že doma sa mi do jeho prípravy nechce. Mám vlastnú alternatívu. Zdravšiu, ľahšiu a oveľa rýchlejšiu. Keď moje deti vyletia z hnezda, vezmú si so sebou nostalgické spomienky na Vianoce voňajúce jablkom a avokádom.

Pre 4-člennú rodinu (plus tanierik pre dobrých duchov a náhodných pocestných) potrebujeme: 5 bielych a 5 fialových zemiakov, 1 tvrdšie, väčšie jablko, 1 avokádo, 2 jarné cibuľky aj s vňaťou, zväzok petržlenovej vňate, jeden pohár vlažného zeleninového vývaru, čierne korenie z mlynčeka.

Neošúpané, dobre umyté zemiaky uvaríme v slanej vode. Pozor, biele a fialové zemiaky vždy varíme oddelene. Kým vychadnú, nakrájame si  jabĺčko a avokádo na kocky a jarnú cibuľku na prstienky. Zemiaky ošúpeme a takisto nakrájame, v mise ich zmiešame s ostatnou zeleninou a jablkom, zalejeme vlažným vývarom a dobre premiešame. Necháme odležať pri izbovej teplote. Pred podávaním primiešame petržlenovú vňať a každú porciu posypeme čerstvo pomletým čiernym korením. 

Tento šalát sa fantasticky hodí k štedrovečernej rybe, ale aj ku kuracím špecialitám alebo si ho môžeme pripraviť iba tak, ako hlavný chod, keď nám naň príde chuť. Tá sa dostavuje celkom často, tento šalátik je, podľa nášho Dávida, fenomenálny.