Zemiaková polievka s jablkami a kurkumou

04.12.2016

Toto je polievka na chladné, upršané popoludnia, keď chladnička zíva prázdnotou, ale nikomu sa nechce vyhrabať sa spod deky a vydať sa na nákupy. Nanajvýš tak do komory sa nám chce zájsť, tam sa vždy nájde niečo, čo sa dá hodiť do hrnca. Napríklad 5 zemiakov, dve cibule, cesnak, petržlen, kus zeleru a zopár maličkých, scvrknutých jabĺčok.

Všetko ošúpeme, nahrubo nakrájame a spolu s lyžicou morskej soli,  lyžicou masla, dvomi lyžičkami kurkumy, bobkovým listom, novým a čiernym korením vložíme do hrnca s vodou. Ovocný cukor, maslo a zeler sú prirodzenými zvýrazňovačmi chuti, táto polievka sa teda zaobíde bez vegety aj bez bujónovej kocky. Necháme pomaly variť na miernom plameni.

Tak a teraz na 90 minút späť pod deku a dočítať kapitolu. Vychladnutú polievku potom zmixujeme a zjemníme dvomi lyžicami smotany alebo čerstvého jemného chatárskeho syra.

Hotovo.