Nedeľná klasika

16.01.2018

Recepty na jablkové koláče sa u nás doma sypú doslova zovšadiaľ - z kuchárskych kníh, poznámkových zošitov, z hviezdičkou označených internetovýych stránok, z "oblačných" súborov vo virtuálnom odkladacom šuplíku. Vždy si hovorím, že ich zorganizujem, spíšem, odskúšam, odfotím a vytlačím pre deti.

Tu je náš nedeľný jablčník: 450 gramov hladkej špaldovej múky, 250 gramov masla, 100 gramov cukru, pol balíčka prášku do pečiva, 2 vajíčka, 2 lyžice škorice, lyžica mletej citrónovej kôry, 1 balíček vanilkového cukru, 1 kilogram sladkých jabĺk, napríklad jonagold.

Z preosiatej múky, pečiprachu, cukru, vanilkáča, masla, vajec a citrónovej kôry vymiesime krehké cesto. Vyložíme ho na balkón, aby trochu stuhlo.

Kým sa v rúre pečie obed, u nás napríklad cennelloni, ošúpeme a nastrúhame jabĺčka. Vychladnuté

cesto rozdelíme na polovicu a na papieri na pečenie vyvaľkáme. Ak sa trhá, nepridávame múku, ale radšej vyvaľkáme menšie štvorce, ktoré poskladáme na papierom vyložený plech ako mozaiku.

Z jabĺčok vyžmýkame šťavu (deti sa už na ňu tešia) a rozložíme ich na cesto na pekáči, jemne utľpkáme a posypeme škoricou. PrIkryjeme druhou polovicou cesta a vložíme do vyhriatej rúry, z ktorej sme predtým vybrali cannelloni (ak na to zabudneme, koláč bude voňať cesnakom a oreganom, viem, o čom píšem:). Upečený koláč posypeme práškovým cukrom a podávame ešte teplý s čajom, kávou a láskou.