Jablkovo-maslový mrežovník

01.12.2016

Toto je vlastne klasický jablčik "hore-cesto-dolu-cesto-v-strede-jablká" vo verzii, keď je cesta akosi málo, trhá sa a nie a nie vyvaľkať ho na správnu veľkosť. Priznám sa, stáva sa mi to často, vraj preto, že používam teplé maslo a nenechám vychladnúť cesto v chladničke. Možno. A možno preto, že mám rada ten kontrast medzi šťavnatými jabĺčkami schovanými pod pruhmi cesta a jemne skaramelizovanými v "okienkach" medzi nimi. 

Suroviny: 450 g hladkej špaldovej alebo pšeničnej múky, 1 pečiprach, 1 hrnček jemného hnedého cukru, 2 vajcia, lyžica vailkáča, 4 lyžice mlieka, 250 g masla. 

Múku preosejeme s pečipráškom a cukrom. Vyšľaháme vajíčka s maskom a pridáme mlieko. Nalejeme do stredu múčneho kopca na pracovnej doske a miesime. A miesime a miesime. Odložíme do chladničky a prinesieme si z komory 8 až 10 najškaredších a najscrvknutejších jabĺk, lebo veď vieme, že skutočná krása sa skrýva pod mejkapom. Ošúpeme ich a nahrubo nastrúhame. Ak sa nám zdajú príliš vodnaté, primiešame zo dve lyžice mletých orechov. Pridáme šťavu z polovičky citróna a pol lyžičky škorice.

Cesto rozdelíme na väčšiu a menšiu časť a obe vyvaľkáme na veľkosť plechu. Väčšie cesto prenesieme na pekáč vystlaný papierom, diery zaplátame kúskami odštipnutými z menšieho plátu cesta. Uložíme naň (nevarenú) jablkovú zmes a uhladíme ju. Menšie cesto nakrájame na pásiky, ktoré mriežkovito poukladáme na jablkovú plnku. Upečieme a podávame ešte teplý.

Spolu s vôňou jablčníka sa po otvorení rúry začne domom a ulicou šíriť domáca nedeľná pohoda. Vychutnajte si ju každým sústom.