Hriešna jablková torta s vínom iba pre dospelých

10.10.2016

Ach! Po tomto si nesadajte za volant. Radšej ostaňte doma pri kozube, kašlite na kalórie a nalejte si rizling. Skvelý kúsok na očarenie náročných hostí.

Potrebujete 300 g múky, 200 g masla, 100 g cukru, 1 stredne veľká vajíčko, štipku soli, 40 g mandľovej krupice a lyžicu masla na vymastenie formy. Z týchto ingrediencií bude cesto, vystačí aj pre veľkú formu 32 cm. A teraz to príde. Plnka: 1,5 kg jabĺk odrody Gala alebo Fuji, 0,75 l suchého rizlingu (aha!) 120 g vanilkového pudingového prášku, 200 g cukru. Jablká ošúpte a nahrubo nastrúhajte, medzitým zvarte víno s cukrom a zalejte ním jablká. Nechajte zovrieť a primiešajte puding rozmiešaný v pohári vína, ktorý ste si odložili. Ak ste ho pri šúpaní jabĺčok vypili, otvorte novú fľašu... Nechajte zovrieť a trochu vychlanúť. Miešajte ešte chvíľu aj po odstavení zo sporáka. Natrite na koláč a šup na hodinu do rúry. Upečený koláč vyložte na balkón vychladnúť. Nalejte si pohár vína, čeknite maily a pustite sa do prípravy šľahačkovej vrstvy. Potrebujte na ňu len 500 g šľahačky (fúha!), pravý vanilkáč a dve lyžice hnedého cukru so škoricou. Vyšľahajte tuhú šľahačku s vanikáčom, natrite na vychladnutý koláč a posypte škoricovým cukrom.