Grófkin jablčník

28.10.2016

Tento pečie moja mama odjakživa. Len som netušila, že má také vznešené meno.

Grófkina kuchárka odporúča: 400 g hladkej múky, 1 pečiprach, 100 g hnedého cukru, 100 g práškového cukru, 250 g masla, 5 vajíčok, 8 jabĺk. 2 lyžice mlieka, 2 hrste nahrubo pomletých orechov. 

Oddeľte bielky a žĺtky. Bielky, jablká a práškový cukor odlože nabok, z ostatných surovín vypracujte cesto. Jednu tretinu odložte, zo zvyšku vyvaľkajte cesto a rozprestrite ho do okrúhlej formy. Štedro ho posypte nastrúhanými jablkami, šupku pokojne nechajte, je v nej veľa vitamínov a v rúre príjemne zmäkne. Pohľadajte odložené bielka a práškový cukor a vyšľahajte tuhý sneh. Natrite ho na jablkovú vrstvu. Zo zvyšného cesta nastrúhajte mrveničku a posypte ňou sneh, nakoniec na to nasypte orechy a vložte na dobrú polhodinku do rúry (150° pri horúcom vzduchu). Kým vychladne, vybehnite na jesennú prechádzku po ulici. Dobrú chuť.