Famózny a prísne tajný recept na jablkový cheesecake so škoricovou mrveničkou

04.03.2017

Má milión kalórií, pri príprave použijete všetok riad, čo máte v kredenci, deti budú mať tvaroh vo vlasoch a škoricu za nechtami, ALE... lepší koláč ste návšteve ešte neponúkli. Oplatí sa vyskúšať ho aspoň raz. A potom znova a znova ...

Potrebujete plný košík surovín: 

Na cesto: 
200 g celozrnných maslových sušienok
150 g masla
2 lyžice hnedého cukru, lyžičku citrónovej kôry

Na cesto 
800 g jemného, krémového plnotučného tvarohu
230 g kyslej smotany
4 vajíčka
200 g cukru
3 lyžice (špaldovej) múky
1 pravý vanilkáč
štipku soli
3-4  jablká nastrúhané na plátky (ja používan strúhadlo na uhorky)

Na mrveničku: 
125 g masla 
100 g celorznných maslových sušienok 
150 g múky
100 g hnedého cukru
1 TL mletej škorice

Zapnite rúru na 180 stupňov a kým sa vyhreje, rozmrvte si v sáčku sušienky (ja ich uzavriem do pevnejšieho plastového vrecúška a dám ich spolu s valčekom na cesto deťom, celkom dobre sa pritom odreagujú. Zatiaľ si roztopím maslo a následne ho zmiešam s keksovou strúhankou. Pevne zmes natlačím do pekáča z jenského skla (zasa deti, valček atď...) Vložím na 10 minút do rúry.

Kým sa cesto pečie, vymiešam pri nízkych otáčkach tvaroh s cukrom, soľou a smotanou, postupne pridávam múku a nakoniec po jednom vajíčka. Tvarohovú zmes nanesiem na keksové cesto, uhladím a navrch naukladám jablkové šupinky.

Nakoniec príde na rad mrvenička z keksovej strúhanky, masla, cukru, múky a škorice.

Pečie sa to asi 45 minút, potom sa rúra vypne, dvierka pootvoria a koláč sa nechá pomaly vychladnúť. Najlepšie do rána, ak nevydržíte, tak aspoň dve hodiny. 

Ak mám hostí, vykrajujem z hotového koláča úhľadné kolieska - vyzerá to veľmi elegantne a reprezentatívne, ale dá sa, samozrejme, robiť aj v klasickej okrúhlej forme s priemerom 26 cm. 

Toto je hneď po Angelikinom čarovnom jablčníku z Jabloňových lások môj najtajneší recept. Rada som vám ho prezradila, ale nie je to celkom zadarmo, poteším sa, ak mi pošlete váš osvedčený jablkový receptík.