Espresso jablčník

04.11.2016

Sladký budíček na upršané popoludnnie. 80 ml silného espressa, 150 g masla, 4 vajíčka, 300 g hnedého cukru, 180 g polohrubej múky, lyžička pečiprachu, lyžica kakaového prášku, balíček vanilkového cukru, 3-4 jablká, 200 g šľahačky, 250 g macarpone, 6 podlhovastých piškót, maslo a krupica na vysypanie okrúhlej formy.

Espressko zohrejeme v hrcni spolu s maslom. Pozor, nencháme vrieť, aby sa neodparila voda, radšej si trochu dlhšie pomiešame, kým sa maslo rozpustí. Vajíčka s cukrom vyšľaháme do krému a po kvapkách doň pridáme kávové maslo (maslová káva neznie veľmi lahodne, pravda?). V inej miske zmiešame preosiatu múku, kakao, vanikáč a pečiprach. Prisypeme do krému. Jabĺčka umyjeme, pokrájame na štvrtinky, vyberieme jadrovník a pokrájame na väčšie kocky. Tie pridáme do cesta. Vylejeme do vymastenej formy a vložíme do rúry vyhriatej na 175 stupňov. Pečieme 30 až 40 minút. Zatiaľ vyšľaháme šľahačku so 100 gramami cukru a opatrne k nej primiešame mascarpone. Odložíme do chladničky. Piškóty nahrubo rozmrvíme. Upečený koláč necháme vychladnúť a až potom ho vyberieme z formy. Natrieme naň polovicu šľahačky, posypeme piškótovými omrvinkami a ozdobíme zvyšnou šľahačkou. Posledné jabĺčko umyjeme a vyberieme jadrovník. Nakrájame tenučké kolieska, potrieme ich citrónom a naaranžujeme na koláč. Uvaríme espresso a podávame.