Elfriedin jablčník

15.10.2016

Nosíme koláče do práce. Asi tak každé dva týždne a niekedy aj dva razy v týždni sa na pol hodinku odpútame od klávesníc, uvaríme si kávu, čaj alebo kakao a oslavujeme. Narodeniny, meniny, pracovné úpechy, pekné počasie, škaredé počasie, na príležitosti nezáleží. Minulý týždeň nám napiekla účtovníčka Elfriedde. Jej koláče sú rovnaké ako jej meno - zrelé, životom odskúšané, poctivé a zdravé. Tie bodkované taniere máme v kancelárii a ten, kto prinesie koláč musí všetky poumývať. To jediná nevýhoda peknej tradície.

A tu je Elfriedin recept, odkopírovaný rovno z e-mailu, preložený pre vás:

125 g weiche Butter (zmäknuté maslo)
100 g  brauner Zucker (hnedý cukor)
1 Pck. Vanillin-Zucker (vanikáč)
Salz (soľ)
3 Eier (Größe M) (3 stredne veľké vajíčka)
200 g Buchweizenmehl (pohánková múka)
etwa 2 EL Milch (2 lyžice mlieka)

230 g Schmand (hustá kyslá smotana)

750 g Äpfel, z. B. Elstar (jablká, napr. odroda Elstar) Na tomto koláči sú očividne slivky :) Aj chutili ako slivky :)

Mandelblättchen

Vymiesiš cesto, vyložíš ním okrúhlu formu, potrieš smotanou s lyžicou cukru, navrch nasypeš pokrájané jablká, a celkom navrch madľové lupienky. Hotovo.