Boskoopský jablčník mojej svokry

10.10.2016

Moja svokra pochádza z pekárskej rodiny. Vedela piecť skôr, než sa naučila čítať. Každú sobotu pečie vlastný chlieb s vlašskými orechami, každú nedeľu koláč. V jeseni a v zime podáva tento rozprávkový jablčník s kyslastými jabĺčkami odrody Boskoop.

Na pečenie potrebuješ najviac zo všetkého chuť. Zopár detí naokolo sa tiež môže zísť - na ochutnávanie cesta, hryzkanie jabĺčok, namiesto rádia... Okrem toho 125 g masla, 125 g cukru, balíček pravého vanilkového cukru, lyžičku citrónovej kôry, 3 vajíčka, 200 g polohrubej múky, pečiprach, lyžicu mlieka, lyžicu krupice, ďalších 25 g masla, 850 g boskoopských jabĺk, 2 lyžice jablkového alebo marhuľového lekváru, lyžicu vody.  Zo všetkých ingrediencií okrem jabĺk, lekváru, 25 g masla, vody a detí vymies krehké cesto, vyvaľkaj ho do kruhu a vlož do okrúhlej formy s priemerom 26 cm. Nezabudni ju vyložiť papierom na pečenie alebo vymastiť maslom a vysypať krupicou. Utľapkaj. Predhrej rúru na 180 stupňov. Zvyšné maslo rozpusti v mikrovlnke, jablká ošúpaj, nakrájaj na štvrtinky, vyber jadrovníky a nakrájaj na vejárovité lupienky. Pozor, aby sa štvrtinky nerozpadli. Poukladaj na cesto a hneď potri rozpusteným maslom. Strč na trištvrte hodiny do rúry. Rozmiešaj lekvár s vriacou vodou (fakt!) a hneď zahorúca tým potri hotový koláč. Nechaj úplne vychladnúť a podávaj so šľahačkou, ale iba s naozajstnou, tú sprejovú nechaj radšej v obchode, veď vieš, éčka.