American apple pie

11.10.2016

Bye, bye, mister... Nie, s týmto koláčom sa nelúčime. Privítate ho v nedeľnej kuchyni rovnako ako my. Je chutný a nedá sa pokaziť. Naozaj nie. Typické cesto na tento koláč sa volá piecrust. Dáva sa doň 360 g hladkej múky, 50 g (hedého) cukru, 180 studeného g margarínu (ja ho bojkotujem a nahrádzam maslom), 1 žĺtko a asi 6 lyžíc ľadovostudenej vody. Vymiesi sa drobivé cesto, voda sa pridáva postupne. Cesto nemusí byť kompaktné, nemieste ho pridlho, radšej ho na hodinu strčte do chladničky. Vyvaľkajte rovno na papieri na pečenie, bude sa dať lepšie preklopiť do formy. Pozor! Potrebujeme dva okrúhle pláty cesta, ten menší (1/3 asi) na zakrytie. Väčším plátom vystelieme tortovú formu (ja používam sklenenú ako na kiš). 

Plnka ide rýchlejšie od ruky: 8 jabĺk - Amíci obľubujú sladké odrody, my pozbierame, čo záhrada dá, že áno - postrúhame na tenučké plátky, zmiešame so šťavou z jedného citróna a dvomi-tromi lyžicami javorového sirupu, pridáme 100 g hnedého trstinového cukru, kto chce, tak aj hrsť namočených hrozienok alebo podrvených pekanových orechov, k tomu prisypeme lyžičku škorice, lyžičku škrobu a lyžicu nastrúhaného masla (alebo aj nie, lebo veď kalórie). Všetko vymiešame a rozotrieme na cesto vo forme. Prykryjeme druhým plátom a poriadne pritlačíme okraje. Popicháme vidličkou, ak máme zvyšky cesta, môžeme z nich vymodelovať ozdoby navrch, len pozor, nezakryme "vetracie otvory". Cesto potrieme rozpusteným maslom a posypeme hnedým cukrom. Vložíme do rúry vypeckovanej na 220 stupňov, po desiatich minútach znížime teplotu na ekologických 170 stupňov a dopečieme ešte 40 minút. Najlepšie chutí ešte teplý s vanilkovou zmrzka. As American as an Apple Pie.