Mamin jablčník

07.10.2016

Tento mama pečie v nedeľu. V jeseni, hneď po raňajkách, vyšle deti v gumákoch do záhrady nazbierať popadané jablká. Ešte sú mokré od rosy, lozia po nich mravce a včely, na niektorých sú prilepené sedmmokráskové lupienky.

Potrebuješ:: 50 dkg hladkej špaldovej múky, 25dkg masla a v žiadnom prípade margarín, 25 dkg cukru, 2 celé vajíčka od tety Zuzky, 1 prášok do pečiva, citrónova kôra, mlieko. Na plnu si priprav asi kilo nastrúhaných jabĺk, škoricu, vanilkáč a ak chceš, ale nemusíš, aj trochu cukru.

Vymies cesto, mlieko pridávaj podľa potreby. Polovicu cesta prenes ho na plech. Ak sa pritom roztrhne, nevadí, pokojne ho zaplátaj. Nanes plnku a zakry druhou polovicou cesta. Pristrihne okraje, popichaj vidličkou a strč na polhodinku do rúry vyhriatej na 160 stupňov (horúci vzduch).

Posyp práškovým cukrom, pokrájaj na štvorce a podávaj s kávou alebo čajom, ak nedržíš diétu, tak aj so šľahačkou. No a s láskou, samozrejme.